Samen met 9 muzikanten en een groepje zangeressen begint Rick Hogendorp in 1980 aan de resoulcialisatie van Nederland. Het idee is afkomstig van gitarist Paul van Gameren, die The Health Band vormt naar Amerikaanse bands als Southside Johnny & The Asbury Jukes en The Asylum Choir van Marc Benno. Van Gameren wil met vijf optredens in vijf clubs de soul en rhythm & blues opnieuw onder de aandacht brengen.

The Health BandDe meeste leden van The Health Band kent de gitarist uit Eksit, de club in Rotterdam waar hij kind aan huis is. In de club aan de Eendrachtsstraat ontmoet hij ook zangeres Inge Bonthond, die daar net haar eerste optreden achter de rug heeft. "Peter van Gameren kwam naar me toe, stak zijn hand uit en zei: 'Hey, ik ben Peter van Gameren. We hebben binnenkort een gelegenheidsband met Paul Vink en met Rickey van Frozen Frog'. Ik wist helemaal niet van het bestaan van The Frog, maar zei 'Oh, nou, lijkt me leuk', want in die tijd zei ik altijd overal 'ja' op en zo kwam ik bij de band en heb ik Rick leren kennen."

Naast Hogendorp, Bonthond en Van Gameren bestaat The Health Band onder meer uit Paul Vink (Swinging Soul Machine), trompettist Ron Limberg, Barend Petersen (saxofoon) en Christine Punselie. De zangeres, die pas net een geslaagde auditie bij Frozen Frog achter de rug heeft, ziet de nieuwe gelegenheidsband als een goede leerschool: "Het was wel weer een stapje verder, met professionele muzikanten en dat was wel bijzonder voor mij."

Roepie Groepie
Het eerste optreden van The Health Band vindt plaats op 27 maart 1980 in Rotterdam. Het gaat om een 'eenmalig optreden' meldt de agenda in de Eksitkrant. In de herfst van 1980 volgen nieuwe optredens en valt de band op. Zo besteedt dagblad Het Vrije Volk aandacht aan de gelegenheidsformatie en neemt het VPRO-programma 'Oorkussen' het optreden in de Roepie Groepie in Krimpen aan de IJssel op. De omroep zendt de opname uit op 27 september, even na 20.00 uur. De band zelf speelt die dag op het 'Halfje Wit' festival in Hoogvliet. Begin oktober volgen dan nog optredens in Amsterdam (De Melkweg) en Rotterdam (Eksit).

Health Band tour SledgeThe Health Band blijkt een succes en het blijft niet bij vijf optredens. Helemaal niet wanneer de band ook nog een single opneemt. Platenmaatschappij WEA koppelt hen vervolgens aan Percy Sledge, die vanaf 31 december op toernee door Duitsland gaat. "Daar hebben we natuurlijk geen 'nee' tegen gezegd", laat toetsenist Paul Vink in 'Het Vrije Volk' van 30 december 1980 weten.

Een hectische maand volgt. Na een optreden op oudjaarsavond in Neurenberg staat The Health Band op 2 januari voor de camera’s bij 'Sonja’s Goed Nieuws Show', is een dag later het NCRV-radoprogramma 'Los Vast' aan de beurt en maakt Veronica op 6 januari opnamen van de groep. Vervolgens vertrekt de band naar Duitsland en Zwitserland om bij 17 optredens als begeleidingsband van Percy Sledge te fungeren.

Tipparade
Voor de meeste leden van de band zijn dit de eerste optredens in het buitenland en het touren heeft een bijkomend voordeel, zo laat Paul Vink journalist René Sauveur weten: "Dat maakt de onderlinge band hechter en komt de kwaliteit ten goede. We hebben tijdens onze reis ruimschoots de tijd om ook aan ons eigen repertoire te werken." Uit dat eigen repertoire van nummers uit de jaren '60 en '70 is inmiddels een single gekozen: 'Take me to the river'.

The Health Band single coverDe cover van Al Green komt op 17 januari op nummer 28 binnen in de tipparade en wordt veel gedraaid op de radio. Het nummer staat uiteindelijk vier weken in de lijst. Op de b-kant staat een eigen compositie: 'Don’t you talk to me'. Het nummer is geschreven door Rick Hogendorp, Frans van Reeven, Paul Vink en Peter van Gameren.

Ondanks het succes houdt initiatiefnemer Van Gameren vast aan het originele idee achter de band. "The Health Band was maar tijdelijk, een half jaartje of zoiets", vertelt Bonthond. "Op een gegeven moment is het weer gestopt."

The Frog
Hogendorp en Punselie gaan verder met Frozen Frog, waar korte tijd later ook Inge Bonthond auditie doet en de blazers Limberg en Petersen onderdak vinden. Mede door de komst van de nieuwe muzikanten maakt de groep snel stappen. De naam wordt veranderd in The Frog en in de zomer van 1981 staat de band op de drempel van een doorbraak.

Foto's The Health Band: Het Vrije Volk.